Liofilizirano sadje je stabilno sadje, ki je bilo podvrženo postopku odstranitve vlage, hkrati pa je ohranilo okus in vsa hranila. Je zelo lahko, s suho, hrustljavo teksturo in intenzivnim okusom.

POSTOPEK

Liofilizirana hrana je lahka in nepokvarljiva. Zelo je priporočljiva za uporabo in je 90% lažja od originalnega izdelka.

In kako pride do tega?

Prvi korak liofilizacije je zamrzovanje izdelka do okoli – 50 stopinj celzija. Nato se tlak zmanjša, kar povzroči vakum. Temperatura se počasi zvišuje in vsebnost zamrznjene vode sublimira (izpareva) neposredno iz trdne faze v plinasto fazo. Ta postopek se imenuje sublimacija in traja tudi do 24 ur ali več, odvisno od velikosti izdelka. Ko se voda odstrani iz izdelka, postane ta zelo lahek in izgubi več kot 90% svoje prvotne teže. Vsebnost vlage se zmanjša na 2%, kar zavira delovanje mikroorganizmov in encimov. S pravilnim hranjenjem (v zaprti embalaži) pri sobni temperaturi lahko izdelek hranimo več let.

Večina prehranskih hranil ostane nedotaknjena. Hranilne snovi se zmanjšajo le s postopkom sublimacije, med izhlapevanjem vode. Kljub temu se ohrani 98% vseh hranilnih snovi.

Metoda je tako dobra, da izdelkom ni treba dodajati nobenih umetnih dodatkov kot so konzervansi, barvila, ojačevalci okusov…

Liofilizacija odstrani približno 98% vsebnosti vode v živilu in tko se teža te hrane zmanjša za kar 90%. Za ljudi, ki morajo nositi svojo hrano več dni, je to velika prednost.

Liofilizirana živila tehtajo veliko manj kot dehidrirana živila, kar je pomembno za veliko ljudi, ki se udeležujejo vzdržljivostnih dogodkov na dolge razdalje, kjer sta teža hrane in velikost paketa ključna dejavnika načrtovanja.